Schaakvereniging Landen

Juni 2022

Op 24 juni werd de zevende en laatste ronde van het Clubkampioenschap gespeeld. Twee partijen moesten echter uitgesteld worden naar een latere datum. Michel won van Ignace, behaalde 5,5/7 en is daarmee zeker van een (gedeelde) eerste plaats. Willem eindigt met 5/7 en Luc W. met 4,5/7 na een onderlinge remise. Stephane C. (4,5/6) en Stephane P (4/6) moeten nog tegen elkaar spelen. 14 spelers namen deel aan dit clubkampioenschap.

Op 17 juni vond in Hasselt de gemeenschappelijk laatste ronde van de Limburgse Interclubcompetitie plaats. Het was van 2019 geleden dat zo een gemeenschappelijke ronde kon plaatsvinden. Prettig weerzien voor de spelers van de verschillende clubs, en het werd een triller voor de Titel in afdeling 1. Door een overwinning in de langste partij van de avond, na ruim 5 uur spelen, eindigde Genk I gelijk met NLS. Een testmatch moet beslissen wie de kampioen van Limburg 2021-2022 wordt.

De volledige eindstand is hier te vinden: www.limliga.be/lic-lb/lic-stand

Landen I won met 9-7 van Eisden I met overwinningen van Stephane H. en Philippe en eindigde daardoor op de 7e plaats in Afdeling I.

Voor Landen II viel de degradatie niet meer te ontlopen, en ook de laatste wedstrijd in de hoogste afdeling werd verloren met 9-6 van Leopoldsburg. We moesten op één bord forfait toestaan, maar de drie andere spelers speelden uitstekend tegen veel sterkere tegenstanders en Luc W. wist zelfs zijn partij te winnen. Een zwaar maar leerzaam seizoen.

Landen III zette de misstap uit de vorige ronde overtuigend recht met een 10-6 overwinning tegen Heusden-Paal II (overwinningen van Erik en Jean-Marie), en eindigt op de 5e plaats in de tweede afdeling. Hasselt III werd kampioen, zodat Hasselt volgend seizoen mag proberen twee teams in de hoogste afdeling te handhaven.

Landen IV moest twee forfaits geven, verloor met 12-2 tegen MSK-Dilsen II en eindigt daarmee op de 7e plaats in de derde afdeling.

Op 10 en 11 juni werd ronde 5 van de Limburgse Interclubcompetitie ingehaald.

Het beloofde een moeilijke ronde te worden. Een aantal spelers waren verhinderd, zodat we niet alleen drie forfaits moesten toestaan, maar iedereen moest het opnemen tegen hoger geklasseerde tegenstanders.

Landen I verloor met 12-3 van Genk I, dat daarmee samen met NLS afgetekend aan de leiding komt. Landen II verloor met 10-6 tegen Hasselt I en kan de laatste plaats niet meer ontlopen. Michel boekte een mooie overwinning.

Landen II kon slechts 2 spelers opstellen, die beide verloren. 12-2 tegen Hasselt II en meteen van de koppositie naar de buik van het klassement.

Landen IV verloor met 10-6 van Hasselt V.

Mei 2022

In het clubkampioenschap zijn er ondertussen 5 ronden gespeeld en doordat iedereen reeds één of meer (halve) punten liet liggen beloven de twee resterende ronden spannend te worden. Michel en Stephane C. staan voorlopig aan de leiding met 4/5. Willem, Guido en Luc W. volgen op een half punt.

Aan het Limburgs individueel kampioenschap 2021-2022 nam van onze club alleen Kim deel. Hij behaalde een mooie 3,5/7.

Ook het Limburgs individueel kampioenschap 50+ is ondertussen beëindigd. Freddy haalde 5/9. Michel verloor de laatste ronde tegen Robert Schuermans, die zijn favorietenrol waarmaakte en kampioen werd. Michel behaalde 4/9.

Op 20 mei werd ronde 4 van de Limburgse Interclubcompetitie ingehaald. Landen I was bye. Landen II verloor met 5-11 tegen Pelt I en zal het moeilijk hebben om nog van de laatste weg te geraken.

In de tweede afdeling won Landen III met 10-6 van de leider Hasselt III. Met nog twee ronden te gaan staan Hasselt III, MSK-Dilsen I en Landen III samen aan de leiding.

Vlijtingen heeft tot nu tot al zijn wedstrijden gewonnen en won ook dit keer zeer overtuigend tegen Landen IV met 4-12.

Op 1 mei werd de uitgestelde ronde 5 van de Nationale Interclubcompetitie ingehaald en daarmee is de competitie 2021-2022 beïndigd.

Landen I verloor tegen KSK Rokade Eupen met 2,5-1,5, en eindigt daarmee op de 5e plaats, ruim minder goed dan we voor het seizoen verwacht hadden. Een seizoen van veel gemiste kansen waarin we eigenlijk nooit in het goede ritme kwamen.

Landen II sloot het seizoen mooi af en won ook de laatste wedstrijd met 1,5-2,5 bij Pantin VII, door overwinningen van Freddy en Antoine. Daarmee eindigen we op een zeer mooie tweede plaats met slechts 1 matchpunt achterstand op de kampioen Echiquier Mosan II.

April 2022

Op 29 april werd Ronde 8 van de Limburgse Interclubcompetitie gespeeld. Landen I verloor zwaar met 5-10 tegen Heusden-Paal I, en voor Landen II kon er zelfs geen halfje af tegen NLS I (4-12).

Ondanks stevig elo-overwicht kon Landen III pas na een zwaarbevochten wedstrijd nipt met 9-7 winnen tegen het jeugdige Sint-Truiden I. Freddy en Antoine wonnen hun partij.

Landen IV verloor met 6-10 van Pelt III, alleen Guido kon zijn partij winnen.

Op 24 april werd ronde 11 van de Nationale Interclubcompetitie gespeeld. Na een zwaarbevochten wedstrijd eindigde Landen I- Tal III (Ans) op 2-2. Alleen Raf wist zijn partij te winnen.

Landen II blijft de overwinningen opstapelen en versloeg dit keer Wavre IV met 2,5-1,5. Wim en Sylvain wonnen hun partij.

Maart 2022

Op 27 maart werd ronde 10 van de Nationale Interclubcompetitie gespeeld. Landen I verloor met 2,5-1,5 tegen CRELEL VII. Ondanks elo-overwicht en goede stellingen op een paar borden, wist niemand zijn partij te winnen.

Landen II blijft het uitstekend doen en staat na deze ronde op een mooie tweede plaats in de rangschikking. Dit keer moest CRELEL VIII er aan geloven met 1-3, door overwinningen van Antoine, Luc W. en Wim.

Op 20 maart werd ronde 4 van de Nationale Interclubcompetitie ingehaald. Landen I won nipt met 2,5-1,5 van Rochade Eupen, alleen Michel slaagde erin zijn partij te winnen.

Landen II heeft de smaak te pakken van maximumoverwinningen. Tegen Namur Echecs V wonnen Freddy, Antoine, Wim en Sylvain hun partij.

Op 18 en 19 maart werd Ronde 7 van de Limburgse Interclubcompetitie gespeeld. Landen I moest op verplaatsing tegen leider Leopoldsburg en leed een nipte 9-7 nederlaag, alleen Stephane H. wist zijn partij te winnen. Landen II verloor met 3-1 tegen Genk I, alleen Daniël won zijn partij.

Landen III verloor met 10-6 tegen MSK-Dilsen I.

Landen IV haalde zwaar uit en ging met 4-12 winnen in Bilzen I en staat daarmee voorlopig aan de leiding in derde afdeling. Overwinningen van Freddy, Luc W., Sylvain en Kim.

Op 13 maart werd ronde 9 van de Nationale Interclubcompetitie gespeeld. Landen I won met 3-1 van CRELEL VI, met overwinningen van Pierre en Stephane C.

Landen II haalde met 4-0 zwaar uit tegen Sambrevilleois II, overwinningen van Michel, Freddy, Antoine en Wim

Januari-februari 2022

Na een onderbreking wegens de Covid maatregelen hervatte de Limburgse Interclubcompetitie op 25 februari met ronde 6. De 4e en 5e ronde worden later ingehaald.

Landen I speelde tegen het sterke NLS I en moest bovendien op één bord forfait geven. Het werd een logische 5-10 nederlaag, maar met een overtuigende overwinning van Erik tegen een veel hoger geklasseerde tegenstander. Landen II was BYE.

Landen III won met 8-7 tegen Hasselt III dat op één bord forfait moest geven, en staat voorlopig eerste in afdeling II.

Landen IV behaalde een mooie 10-6 overwinning tegen Eisden II met overwinningen van Sylvain, Kim en Ignace. Sylvain bewees daarmee nog maar eens dat hij ook tegen een veel hoger geklasseerde tegenstander gevaarlijk uit de hoek kan komen, en dat een partij pas gedaan is na de laatste zet.

Nationale Interclubcompetitie

20 februari – ronde 8. Onze beide ploegen wonnen vlot met 3-1. Landen I tegen KSK-Eynatten III (overwinningen van Stephane P. en Erik). Landen II tegen Namur Echecs VI (overwinningen van Freddy, Ronny en Wim).

13 februari – ronde 7. Landen I verloor teleurstellend met 2,5-1,5 tegen Pelt I. Ondanks elo-overwicht en beloftevolle stellingen op drie borden kon niemand zijn partij winnen. Landen II moest op één bord forfait geven, maar dank zij overwinningen van Antoine en Ronny werd het 2-2 tegen Anthisnes 1.

Na een onderbreking hervatte de Nationale Interclubcompetitie op 30 januari met ronde 6. De 4e en 5e ronde worden later ingehaald.

Landen I won vlot met 3,5-0,5 (overwinningen van Pierre, Stephane C. en Erik) tegen een sterk verzwakt Midden-Limburg II. Landen II won met ploegforfait (4-0) tegen Marche en Famenne II dat er niet in slaagde een ploeg op de been te brengen.

December 2021

Op 5 december vond de derde ronde van de Nationale Interclubcompetitie plaats. Landen I verloor in een uitwedstrijd tegen KSK-Eynatten II met 3-1. Landen II was BYE.

November 2021

De derde ronde van de Limburgse Interclubcompetitie werd gespeeld op 26 november.

Landen I speelde 2-2 gelijk tegen Hasselt I in een wedstrijd waarin al de zwartspelers hun partij wonnen. Voor Landen wonnen Stephane H. en Philippe. Landen II moest met 3 spelers de verplaatsing naar het sterke Heusden-Paal I maken. Onze spelers weerden zich zeer verdienstelijk, maar het werd een 3,5-0,5 nederlaag. Mooie remise van Luc W. tegen een veel hoger geklasseerde tegenstander.

Landen III was bye en Landen IV won met 7-8 tegen Heusden-Paal III dat slechts met 3 spelers aantrad, waardoor Quinten met forfait won.

Op 21 november speelden we de tweede ronde van de Nationale Interclubcompetitie Landen I verloor wat teleurstellend met 1,5-2,5 Wirtzfeld III dat bovendien slechts met 3 spelers kwam opdagen. Landen II behaalde door overwinningen van Michel, Freddy en Antoine een mooie 3-1 zege tegen Eisden/MSK Dilsen II.

In de derde ronde van het Limburgs individueel kampioenschap behaalde Kim zijn tweede overwinning op rij.

Op 17 november begon met 21 deelnemers het Limburgs individueel kampioenschap 50+, en op 30 november werd de tweede ronde gespeeld. Van onze club nemen Michel en Freddy deel. Na 2 ronden hebben ze allebei 1 punt behaald.

Op 5 november begon het clubkampioenschap waarin 14 spelers zullen strijden voor de titel clubkampioen 2021-2022. Eén verassing al in de eerste ronde: Luc B. maakte remise tegen de 500 elo-punten hoger geklasseerde Stephane P.

Oktober 2021

De tweede ronde van de Limburgse Interclubcompetitie 2021-2022 werd gespeeld op 22 oktober.

Onze ploegen in de hoogste afdeling deden het niet al te best. Landen 1 verloor ietwat teleurstellend met 7-9 tegen Pelt I. Alleen Stephane (C.) wist zijn partij te winnen. Landen II verloor met 10-6 van Eisden I.

In de tweede afdeling verloor Landen III met 7-9 tegen Pelt II. Alleen Willem kon zijn partij winnen.

Onze ploeg in de derde afdeling wist als enige hun wedstrijd te winnen. Het werd 6-10 in Heusden-Paal IV, met overwinningen van Sylvain, Guido en Kim.


Op 24 oktober startte het seizoen 2021-2022 van de Nationale Interclubcompetitie.

In vierde afdeling won Landen I vlot van Herve I met 1-3: overwinningen van Raf en Erik.

In vijfde afdeling kreeg Landen II meteen een sterke tegenstander met Echiquier Mosan II. Het werd een 3-1 nederlaag, gezien de tegenstand een behoorlijk goed resultaat. Antoine en Wim speelden remise tegen veel hoger geklasseerde tegenstanders.


Ondertussen is het ook het Limburgs individueel kampioenschap gestart. 32 spelers zullen in een Zwitsers toernooi over 7 ronden uitmaken wie zich Limburgs kampioen mag noemen. Van onze club neemt dit keer alleen Kim deel. Na 2 ronden heeft hij 1 op 2 behaald.

September 2021

De Nationale Interclubcompetitie 2019-2020 werd stopgezet na de 9e ronde, en op 5 en 12 september 2021 werden de twee resterende ronden afgewerkt. Voor de twee Landense ploegen hadden deze wedstrijden geen invloed op stijgen of dalen, maar het was een goede gelegenheid om te zien hoe de vorm was na de inactiviteitsperiode. Dat bleek best mee te vallen en nu is het dus wachten op de start van het seizoen 2021-2022 eind oktober.

Ronde 10

Landen I speelde 2-2 gelijk tegen Rochade Eupen III ondanks het feit dat we op één bord forfait moesten geven. Raf won zijn partij tegen een hoger geklasseerde tegenstander.

Landen II speelde op verplaatsing in Luik tegen CRELEL VII en moest ook op één bord forfait geven. Onze drie spelers behaalden een mooie uitslag door elke remise te spelen tegen een sterkere tegenstander (2,5-1,5 dus).

Ronde 11

Landen I speelde 2-2 gelijk tegen Eynatten III, overwinning van Stephane (P.)

Landen II verloor zwaar (3,5-0,5) tegen Rochade Eupen, dat op elk bord een groot elo overwicht had. Alleen Freddy slaagde erin remise te spelen.

Limburgse Interclubcompetitie 2021 - 2022

Op 25 september werd de eerste ronde gespeeld. Dit seizoen spelen we met twee ploegen in de hoogste afdeling en in deze ronde moesten ze tegen elkaar. Landen I won met 10-5 van Landen II.

In de tweede afdeling nam Landen III een goede start door Genk II met 11-5 te verslaan, met overwinningen van Antoine, Luc en Ronny.

In derde afdeling won Landen IV nipt met 8-7 tegen Sint-Truiden II, dat slechts met drie spelers kwam opdagen. Naast de forfaitoverwinning, slaagde echter alleen José erin zijn partij te winnen.